Kinderzimmer-Einrichtung

Indretningshack til babyværelset

Fra eksperterne hos Studio Belize® - Designstudio for produkter til børn:

Fødslen af det elskede barn nærmer sig, og forældrene begynder at tænke på det første børneværelse. Hvad hører til i et babyværelse? Hvad er must-haves? Hvilke møbler og legetøj er vigtige ud fra et pædagogisk synspunkt? Hvor skal jeg starte, når jeg planlægger indretningen af børneværelset? Denne blogartikel viser dig, hvordan du planlægger og indretter det første børneværelse, hvilke ting der er værd at købe før fødslen, og hvad du generelt skal overveje, når du indretter det første børneværelse. God læselyst - lad dig inspirere!

Før du begynder at tænke på de specifikke møbler til dit barns værelse og indretningsstilen, skal du være opmærksom på én ting. Børneværelset behøver ikke at være perfekt før fødslen! Selvfølgelig er det sjovt at se på de smukke legehjørner, tremmesenge og trælegetøj på Pinterest og Instagram, men lad dig ikke stresse af de perfekt indrettede babyværelser. Det tager tid at indrette dit første barns værelse, og det er okay.

Indhold

  1. Planlægning af børneværelset

  2. Børneværelse til piger eller drenge

  3. Vægdesign til børneværelset

  4. Hvilken vægfarve til børneværelset?

  5. Børnemøbler til babyens værelse

  6. Tips til masser af opbevaringsplads på børneværelset

Hvordan arrangerer jeg møbler på børneværelset, og hvordan indretter jeg det?

1. Planlægning af børneværelsets design

Når man planlægger møblerne til børneværelset, skal man være opmærksom på, at brugen af børneværelset ændrer sig meget mellem fødslen, det første leveår og hen imod barnets andet leveår. Størrelsen på børneværelset er også en faktor, man skal overveje, når man indretter rummet.

Hvilke områder har et børneværelse?

  • Hjørne til kreativitet
  • Legeområde
  • Soveområde
  • Tilbagetrækningsområde
  • Pusleplads (som regel i bylejligheder)
  • Ammehjørne (ofte også i stuen)

Men før man begynder at vælge møbler til børneværelset, bør forældrene først blive enige om en indretningsstil. Det giver ofte mening at orientere sig efter et billede, som man synes særligt godt om.

Hvilke indretningsstile findes der til børneværelser?

  1. Klassisk skandinavisk
  2. Moderne
  3. Boho
  4. Minimalistisk
  5. Legende

Hvilken stil ville du vælge?

2. børneværelse til piger eller til drenge

Drengeværelset blåt og pigeværelsetlyserødt. De dage er forbi. Flere og flere forældre vælger et kønsneutralt børneværelse med neutrale og varme farver. Bæredygtige materialer som rattan, bambus og ægte træ bliver i stigende grad brugt i moderne og kønsneutrale børneværelser.

Især børnesenge lavet af r attan giver børneværelset et meget naturligt præg af høj kvalitet. Den cognaclignende farve på det robuste materiale er neutral og passer fantastisk til naturlige tekstiler på børneværelset.

3. Vægdesign til børneværelset

Du har besluttet dig for en indretningsstil til babyværelset. Nu er der et grundlæggende spørgsmål. Vil du også designe væggen i børneværelset på en særlig måde? Hvis du beslutter dig for at designe børneværelsets væg, bør du starte, før du indretter rummet med børnemøbler og legetøj.

babyseng-vugge-bassinet

Hvilke muligheder er der for at designe væggene i et børneværelse?

  1. Tapet til børneværelset
  2. Vægklistermærker
  3. Grænser
  4. Vægmaling til børneværelser

Med disse muligheder kan du designe væggene i dit barns værelse på en vidunderlig individuel måde. Mal en eller flere vægge i den farve, du kan lide, skab et ensemble af to farver, eller fremhæv enkelte områder på børneværelset. Alene børnetapeter giver mange muligheder for at dekorere. Det giver ofte mening at vælge et tidløst vægdesign til børne værelset. Overvej, hvor meget arbejde det kræver, vælg den designmulighed, der passer dig bedst, og kom i gang!

4 Hvilken vægfarve til børneværelset?

Kontrastfulde og dæmpede (eller umættede) farver, f.eks. pastelfarver, er perfekte til vægdesignet på børneværelset. De har en beroligende effekt på barnet, kan opfattes godt og indeholder få irriterende stoffer.

Vægmaling af mærket CAPAROL ICONS er meget god og anbefalelsesværdig. Farverne er "Made in Germany", og de tilgængelige nuancer er simpelthen smukke. Specielt til børneværelser tilbyder CAPAROL ICONS en børneværelseskollektion. De udvalgte farver spænder fra pastel, lidt lyse farver til beroligende og neutrale nuancer.

De er tilpasset kravene til de forskellige zoner i børneværelset. Farverne inviterer børn til at lege, drømme, udforske, sove og være kreative.

kinderzimmerkollektion-wanfarbe-caparol-icons

Billede: CAPAROL ICONS' hjemmeside

Vi brugte farverne fra CAPAROL ICONS i vores designstudie. De er meget holdbare, dækker smukt og ser vidunderlige ud.

5. Børnemøbler til babyværelset

Puslepladsen

Puslepladsen bruges fra fødslen og bør derfor indrettes på et tidligt tidspunkt. Du bør købe et puslebord, som har den rigtige højde til dig og din partner. Du skal kunne stå så oprejst som muligt ved kommoden. Den bør også have en beskyttelse mod at falde ned. En børnegarderobe er også fordelagtig allerede fra fødslen. I første omgang bruges den til babytøj og senere til børnetøj. Børnegarderoben bliver ofte brugt i lang tid. Det er et meget nærværende børnemøbel, der sammen med tremmesengen, vægdesignet og tekstilernes tekstur former børneværelsets indretningsstil.

Hvilke møbler til børneværelset er vigtige for puslepladsen?

  • Pusleplads
  • Beskyttelse mod at falde ned
  • Mobilee
  • Garderobe til børn

Hvordan indrettes legepladsen på et børneværelse?

pikler-trekant-rickiracka-klatretrekanten-med-rutsjebane |
Photo by IG:@Minafagerlund

Legeområdet på et børneværelse ændrer sig meget i de første to år efter fødslen. Kort tid efter fødslen, når barnet endnu ikke er mobilt, består det som regel af et legetæppe eller endnu bedre en fin legemåtte, en legebøjle og gribelegetøj.

Fra det første leveår, når babyen er blevet et mobilt lille barn, skifter fokus til at støtte barnet gennem bevægelse. Masser af bevægelse og træning af hånd/fod-koordination fremmer det lille barns motorik, kreativitet og selvtillid. Til dette formål kan man købe et klatrelegetøj, f.eks. en Pikler trekant give mening. Anledningen til at købe en sådan klatretrekant er ofte 1 års fødselsdagen.

Som opbevaringsplads til legetøj og bøger kan man fra 1 års alderen tilbyde Montessori-hylder til legetøj. De er alderssvarende for dit lille barn og kan fint nås af barnet selv.

Hvilke lege- og børnemøbler hører til i legeområdet på et børneværelse?

  • Legetæppe
  • Legebue
  • Gribende legetøj
  • Pikler-trekant
  • Montessori-legetøjshylde
  • Legetøj i træ
  • Bøger til børn

Tilbagetrækning

Småbørn og børn har også brug for at trække sig tilbage. I dette område kan børnene være for sig selv, hvile sig eller kigge i bøger. Denne del af børneværelset bør designes i beroligende farver. Tekstilernes "look & feel" bør også understøtte den beroligende effekt af tilflugtsstedet.

tipi-telt

Hvilke legerums- og børneværelsesmøbler hører til i børneværelsets tilbagetrækning?

  • Tipi telt
  • Gulvseng
  • Montessori bogreol
  • Farver på vægge og tekstiler skal være beroligende

Soveområde

Kort efter fødslen sover babyer normalt i deres forældres seng. Det ændrer sig så med tiden og alt efter barnet mellem det 1. og 2. leveår. Derefter bruger mange familier børnesenge, som normalt først placeres i forældrenes soveværelse og derefter flyttes til barnets værelse.

gulv-seng

Hvilke vuggestuemøbler passer ind i soveområdet på et børneværelse?

  • Barneseng
  • Voksende babyseng
  • Højseng
  • Husets seng
  • Gardiner (mørklægning)

Kreativitetshjørne

Kreativitetshjørnet er en del af legeområdet og bruges mest af børn mellem 3 og 5 år. Her kan børnene male, ælte og senere lave håndarbejde. For baby- og småbørnsværelset er denne zone af børneværelset derfor ikke særlig relevant.

Hvilke børneværelsesmøbler hører til i kreativitetshjørnet på et børneværelse?

  • Børnebord
  • Børnestole

Ammehjørne

Amning er en naturlig, naturlig og dagligdags handling. Amning foregår også i en stresset hverdag og kan, men behøver ikke, altid forløbe gnidningsfrit. Derfor er det vigtigt, at du gør dig det behageligt i ammehjørnet. Find et sted, hvor du føler dig godt tilpas. Det behøver ikke nødvendigvis at være på barnets værelse. Det kan også være i stuen, for eksempel med udsigt til haven.

Sæt en behagelig stol eller lænestol og et pænt sidebord, måske med en karaffel vand og glas. Nogle mødre læser deres yndlingsbog eller -blad, mens de ammer. Der bør dog altid være en gaze-klud til at bøvse barnet med. For mødre, der sætter pris på fred og ro under amningen, anbefales børneværelset ofte som et sted til ammehjørnet. Moderen kan være alene og har tid til at trække vejret dybt.

6. Tips til masser af opbevaringsplads på børneværelset

Når man indretter små børneværelser, er integrationen af tilstrækkelig opbevaringsplads en særlig udfordring.

Hvordan kan man skabe opbevaringsplads på børneværelset?

  • Skil mellem "ting, der bruges ofte" og "ting, der bruges sjældent".
  • Rotér legetøjet
  • Sorter legetøj fra, som ikke er alderssvarende.
  • Højsenge med integrerede garderobeskabe eller plads til børneborde
  • Brug af børnegarderober med tøjstativer

Leder du efter en 1 års fødselsdagsgave? Læs vores blogartikel: Den perfekte gave til 1-årige

×