großeltern-enkelkinder

Pensionering: Tid til børnebørnene

Fra eksperterne hos Studio Belize® - Designstudio for produkter til børn:

Pensionering er en unik fase i livet, hvor bedsteforældre har den vidunderlige mulighed at bruge mere tid på deres børnebørn. Hvis du vil lære, hvordan pensionerede bedsteforældre kan blive kærlige ledsagere for deres børnebørn uden at komme i konflikt med deres forældre, så er denne artikel noget for dig.

Bedsteforældre som kærlige ledsagere for børnebørn

Forholdet mellem bedsteforældre og børnebørn har ændret sig gennem tiden og bliver stadig vigtigere. I dag nyder bedsteforældre at tage på spændende små ture og udflugter med deres børnebørn. På den måde støtter de forældrene i deres stressede hverdag. Tidligere var bedsteforældre derimod mere passive, f.eks. som historiefortællere under børnebørnenes besøg. Moderne bedsteforældre er mere aktive og bruger også tid sammen med børnebørnene i hverdagen for at støtte forældrene.

Varierede interaktioner er gavnlige for børnebørnenes udvikling

At lytte til andre perspektiver og ideer end altid deres egne forældres. Interaktion med andre mennesker, bedstemor og bedstefar, gør det muligt for børnebørnene at lære om forskellige perspektiver på et emne. Det udvider deres horisont og træner deres empati.
Fælles aktiviteter skaber værdifulde minder og giver værdifuld viden på områder, hvor forældrene måske ikke er så vidende som bedsteforældrene.

Pensionering giver bedsteforældre mere fritid

Fritiden kan bruges til at lave ting sammen med børnebørn og forældre. Tænk på fælles ture, korte ferier med børnebørnene, som de sjældent eller aldrig ville opleve med deres forældre. Tænk på, hvordan du kan gøre forældrenes stressede hverdag lettere, og hvordan du kan støtte dem.

Aftaler og afslappet samvær

Det er hemmeligheden bag et harmonisk forhold mellem forældre og børnebørn: Tag ikke alting så alvorligt, og lyt også nogle gange bare til forældrene eller børnebørnene.

For at sikre et godt forhold mellem bedsteforældre og børnebørn er det vigtigt at lave aftaler og forholde sig roligt til spørgsmål om forældrerollen. Gaver kan være et følsomt emne, så det er nyttigt at spørge forældrene, hvilke ting den unge familie faktisk har brug for, eller hvor økonomisk støtte ville være nyttig. Barnesenge, barnevogne, autostole eller endda kvalitetslegetøj i træ som f.eks. en Pikler-trekant - det er ting, der er dyre for unge familier, og hvor økonomisk støtte ofte er velkommen.

Sundhed og sikkerhed samt forældrenes velbefindende har højeste prioritet.

Bedsteforældre bør respektere og følge forældrenes ønsker. Ikke for meget sukker, brug hjelm, når du cykler, og se ikke for meget fjernsyn. Forældrenes regler om børns sundhed bør bestemt også tages alvorligt. Det handler ikke kun om børnenes sikkerhed, men også om, at forældrene føler sig taget alvorligt, og at de stoler på bedsteforældrene.

Bedsteforældre tilbringer tid med børnebørnene og støtter dermed forældrene.

Forældrene kan tage fri og bruge den til sig selv eller til at gå ærinder. At rejse sammen skaber værdifuld fritid for forældrene, mens børnebørnene nyder godt af deres bedsteforældres erfaring og omsorg.

Tid sammen holder dig mentalt og fysisk i form

At tilbringe tid sammen med børnebørnene beriger bedsteforældrenes liv og bidrager til mental og fysisk form. Udendørsaktiviteter og fælles lege fremmer sundheden og stimulerer sindet. Et godt forhold mellem bedsteforældre og børnebørn giver nye oplevelser, perspektiver og indtryk for alle involverede.

babyprodukte-sale

Til sidst et par tips:

  • Opdragelse er altid forældrenes ansvar
  • De regler, der er særligt vigtige for forældrene, bør respekteres.
  • Bedsteforældre har også frihed til at fortolke reglerne, børn ved, hvem der laver reglerne, og kan skelne mellem forældre og bedsteforældre.
  • Bedsteforældre bør være åbne over for nye indsigter og tilpasse sig - mange spørgsmål håndteres anderledes i dag baseret på nye indsigter.
  • Omsorgstider bør fastsættes i god tid og efter aftale.
  • Bedsteforældre bør ikke overbebyrdes og bør ikke overskride deres grænser.
  • Forældre bør stole på bedsteforældre og værdsætte deres erfaring.
  • Særlige oplevelser kan overlades til bedsteforældrene for at skabe et særligt bånd.
  • Ritualer giver sikkerhed og rutine for små børn
  • Åben kommunikation og problemløsning er vigtigt for at fremme et afslappet forhold.

Konklusion

Ved at tage disse tips til sig og fokusere på god kommunikation og aftaler, kan forældre og bedsteforældre opbygge et harmonisk og tilfredsstillende forhold mellem bedsteforældre og børnebørn. Dette forhold er uvurderligt og giver børnebørnene mulighed for at nyde godt af deres bedsteforældres kærlighed, omsorg og erfaring.
×