kleinkind-ipad

Fra Paw Patrol & Mom Shaming: Overstimulering af tegnefilm

Fra eksperterne hos Studio Belize® - Designstudio for produkter til børn:

Hej og velkommen til magasinet! Har du nogensinde lagt mærke til, hvor fascineret dit lille barn er af Paw Patrol? Det er næsten, som om den farverige verden af talende hunde og hurtige billeder har en magisk tiltrækningskraft på vores små. Men har du nogensinde spekuleret på, om disse tegnefilm kan være en stimulus-overload for dit barn? I denne blogartikel vil vi se på dette problem og give nogle nyttige tips til, hvordan man håndterer det.

Indhold

  1. Fascinationen af Paw Patrol
  2. Overstimulering af tegnefilm som Paw Patrol
  3. Alternativer til tegnefilm som Paw Patrols
  4. Presset fra "momshaming
  5. Keith Chapman - manden bag Paw Patrol
  6. Konklusion

Hvordan bringer tegnefilm som Paw Patrol børns udvikling i fare?

kleinkind-ipad

1. Fascinationen af Paw Patrol

Paw Patrol er mere end bare endnu en tegnefilm. Med sine farverige figurer og spændende eventyr tryllebinder den børn over hele verden. Det medfølgende Paw Patrol-legetøj og endda Happy Meal-legetøj fra McDonalds med Paw Patrol-figurerne bidrager til denne fascination.

2. Overstimulering af tegnefilm som Paw Patrol

Selvom tegnefilm som Paw Patrol kan være underholdende og nogle gange endda lærerige, er der en fare for sensorisk overbelastning for små børn. Det konstante bombardement af klare farver, hurtige bevægelser og høje lyde kan være overvældende for et lille barn og kan føre til rastløshed, søvnforstyrrelser og endda adfærdsproblemer. Dette kaldes overstimulering.

Overstimulering kan få små børns hjerner til at have svært ved at skelne mellem vigtig og uvigtig information. Det kan også påvirke barnets evne til at koncentrere sig og være opmærksom, da hjernen hele tiden forsøger at bearbejde strømmen af visuelle og auditive stimuli. Derudover kan en sådan stimulusoverbelastning forstyrre den naturlige udvikling af kreativitet og fantasi, da barnet har mindre tid til ustruktureret, fri leg og udforskning af miljøet. Ofte har små børn, der udsættes for overdreven overstimulering, en tendens til at udvikle en flegmatisk personlighed senere i barndommen. Det kan gå så vidt som til forstyrrelser i den sociale adfærd.

Det er vigtigt, at forældre bruger tegnefilm som Paw Patrol ansvarligt og begrænser dem. En afbalanceret blanding af skærmtid og andre aktiviteter kan være med til at fremme en sund kognitiv udvikling og minimere risikoen for stimulusoverbelastning.

Ifølge forbundsministeriet for familieanliggender, ældre, kvinder og unge bør børn mellem 3 og 5 år ikke se mere end 30 minutters fjernsyn om dagen. Det gælder selvfølgelig også for brugen af andre medier som YouTube på en tablet eller apps på en smartphone. Børn mellem 6 og 9 år bør ikke se mere end 45 minutters fjernsyn eller bruge sammenlignelige medier om dagen, og børn over 10 år bør ikke se mere end 60 minutter. Børn under 2 år bør slet ikke have nogen skærmtid.

3. Alternativer til tegnefilm som Pow Patrols

Der er mange nyttige alternativer til tegnefilm, som kan hjælpe dit barn med at falde til ro, have det sjovt og "slippe dampen af". Det er vigtigt, at småbørn og babyer ikke bliver overvældede, og at deres hjerner ikke bliver overstimuleret. Montessori-legetøj og babylegetøj i træ er gode måder at opmuntre dit barns kreativitet og uafhængighed på. For eksempel Klatretrekant med rutsjebane er et vidunderligt aktivitetslegetøj til babyer og småbørn. De små kan på vidunderlig vis beskæftige sig med dette trælegetøj. De udvikler deres motoriske færdigheder, kreativitet og selvtillid, mens de leger. Oplev klatretrekanten med rutsjebane nu!

pikler-dreieck-mit-rutsche-mama-kind

RICKI RACKA®

Pikler Trekant med rutsjebane

zum-produkt

4. Presset fra "momshaming

Som forældre ønsker vi det bedste for vores børn. Men nogle gange føler vi os pressede eller endda skamfulde, når vi sætter vores barn foran fjernsynet for at få et par minutters ro. Dette fænomen, kendt som "momshaming", kan få os til at føle, at vi har fejlet. Men det er vigtigt at forstå, at alle forældre har brug for pauser. Det er vigtigt at undgå en ond cirkel og dermed et overdrevent forbrug af tegnefilm eller lignende medier, for eksempel på tabletten eller smartphonen. På grund af stress i hverdagen eller på arbejdet må det ikke komme til en regelmæssig "immobilisering" af barnet ved at se tegnefilm.

5 Keith Chapman - manden bag Paw Patrol

Keith Chapman, skaberen af Paw Patrol, er et godt eksempel på, hvordan man får succes med børneunderholdning. Med sin kreativitet og forretningssans har han skabt et brand, som børn over hele verden elsker. Men hvad gør han med sin rigdom? Ifølge en artikel i Time investerer han en stor del af sin formue i fast ejendom og kunst, mens han fortsætter med at udvikle nye ideer til børneunderholdning. Ville det ikke være rart, hvis en så succesfuld, velhavende og talentfuld mand tjente sine penge i fremtiden med en meningsfuld og mere lærerig børneaktivitet?

6 Konklusion

Som forældre er det vores job at ønske det bedste for vores børn, samtidig med at vi overvejer vores egne behov. Men ansvarlig brug af tegnefilm som Paw Patrol er meget vigtig for at sikre dit barns optimale udvikling. Men husk, at du ikke er alene - vi får alle det bedste ud af denne udfordrende, men givende rejse, der kaldes forældreskab.

Læs også vores blogartikel for mere inspiration: Tremmesenge: Bell Kink om bæredygtigt design

×