spielmatte-baby

Legetæpper: Det perfekte køb

Fra eksperterne hos Studio Belize® - Designstudio for produkter til børn:

Babyer elsker bevægelse. Det er vigtigt for deres udvikling og et naturligt behov. At dreje den lille babys krop, gribe fat i legetøjet omkring den, sidde på maven og starte de første kravleforsøg. For at sikre, at babyer ligger behageligt og ikke kommer til skade, når de bevæger sig og kravler, anbefales et blødt underlag. Legemåtten, også kaldet en kravlemåtte, er normalt et af de første børneprodukter, som unge forældre køber.

"Legetæppet skal være hudvenligt, sikkert og tiltalende".

Legemåtten kan placeres næsten overalt, gør hårde gulve behagelige, beskytter babyen mod kolde overflader eller parket, fungerer som faldsikring, når der klatres, og frem for alt giver den både baby og forældre masser af plads til at lege og kæle. De findes i alle størrelser og er lavet af forskellige materialer. Nogle forældre foretrækker dekorative legemåtter, andre almindelige måtter. Materialerne i legemåtterne kan også være naturlige eller kunstige, og der er forskel på, hvor godt de passer til babyens hud.

Før man køber en kravle-, børne-, baby- eller legemåtte, er det en god idé at være opmærksom på de vigtigste købskriterier og produktegenskaber.

bæredygtige-babyprodukter

Indhold

  1. Legetæpper til børn: Hvilken størrelse?
  2. Hvilke egenskaber skal børnemåtter have?
  3. Hvilket materiale skal et legetæppe være lavet af?
  4. Hvilket design skal jeg vælge?
  5. Udtrækkelige legetæpper til børn
  6. FAQ om kravlemåtter

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber et legetæppe eller et kravletæppe?

1. Legemåtter til børn: Hvilken størrelse?

Størrelsen på et legetæppe til børn bør afhænge af den ønskede anvendelse og den ønskede varighed af brugen. Små babytæpper har som regel kun en ret kort levetid. De fungerer som et behageligt underlag for babyer, så længe de ikke er mobile.

Når babyen begynder at kravle, giver det mening med en større legemåtte. Hvis kravlemåtten skal bruges i længere tid, bør man vælge en måtte, der også kan bruges til leg udenfor eller til en picnic på stranden på ferien. Her er større leg emåtter eller udvidelige eller voksende legemåtter i et elegant design nyttige. Hvis det allerede er klart, hvor legetæppet skal ligge det meste af tiden derhjemme, giver det mening at måle arealet af børneværelset eller legepladsen i stuen og kende kravene til legetæppets størrelse.

Hvilke funktioner skal legetæpper have?

Lege- eller kravlemåttens funktion samt dens vægt afhænger af dens tykkelse og materiale.

Legemåtter bør have følgende egenskaber:

  • Hudvenlig
  • Fri for skadelige stoffer
  • Vaskbar / kan tørres af
  • Isolerende (beskyttelse mod kolde overflader)
  • Komfortabel for baby og forældre
  • Lang levetid
  • Attraktivt design
  • Kan udvides i størrelse
  • Sammenfoldelig/rullelig
  • Let at transportere
  • Opfylder kravene til overensstemmelse
  • Giver beskyttelse mod fald
  • Underside med skridsikker funktion

pikler-trekant-rickiracka-Klatretrekanten-med-rutsjebane-mor-baby

RICKI RACKA®

Klatretrekanten med rutsjebane

TIL-PRODUKTET-Button

3. Hvilket materiale skal legetæpper være lavet af?

De enkle og billigere kravlemåtter af kunstskum og uden betræk fås normalt i en tykkelse på 1 cm. Her kommer babyens hud i direkte kontakt med den kemisk fremstillede skummåtte.

Legemåtter af højere kvalitet har som regel en tættere kerne og måttebetræk af vegansk kunstlæder eller naturmaterialer (f.eks. økologisk bomuld). PU-læder er særligt slidstærkt, let at tørre af og har også en skridsikker funktion.

Måtter af skum eller kernen i måtter med betræk er for det meste lavet af PE-skum, plast som PP (polypropylen), EVA (ethylenvinylacetat) eller ABS (acrylonitrilbutadienstyrencopolymer).

Hvis man bruger kravlemåtter uden bet ræk, hvor barnets hud kommer i direkte kontakt med kunstskummet eller plasten, skal man som forælder være helt sikker på, at måtterne ikke indeholder blødgørere eller andre skadelige stoffer.

Selv om disse måtter er OEKO TEX-certificerede, er der risiko for, at småbørn bider stykker af måtten, hvis forældrene ikke ser efter, og sluger dem. Det kan ikke ske med bæredygtige legemåtter med et kompatibelt betræk.


Det bedste valg er helt sikkert børnemåtter med betræk lavet af kompatible materialer som GOTS-certificeret økologisk bomuld eller OEKO TEX-certificerede materialer. De hudvenlige betræk beskytter babyer og småbørn mod skadelige stoffer og allergener fra plastikken. Betrækket forhindrer også børn i at bide stykker af måtten og sluge dem.

Legemåtter til børn, der indeholder PVC, lak eller blødgørere, kan være sundhedsskadelige og bør undgås for enhver pris.

4 Hvilket design skal jeg vælge til min legemåtte?

Her er smag og behag forskellig. Grundlæggende er det fornuftigt for forældre at spørge sig selv, om de lægger vægt på naturlige materialer, hudvenlighed og bæredygtighed. I så fald anbefales legemåtter med flotte betræk. De fås i mange forskellige designs og mønstre. De er som regel mere stilfuldt designet og bidrager til en mere behagelig atmosfære i hjemmet end de kunstige skummåtter uden betræk.

Hvis forældrene ikke lægger så meget vægt på bæredygtighedsaspektet, er skummåtter uden betræk også en mulighed; de fås som regel i ret farverige og legesyge mønstre.

barneseng-bassinet-slag

5. Udvidelige legemåtter til børn

Der findes børnemåtter og kravlemåtter med forskellige strukturer på markedet. Der er for eksempel legemåtter, der kan rulles sammen eller foldes sammen, eller også puslespilsmåtter, der kan låses sammen.

Strukturen på legemåtten skal være fornuftig og praktisk. Hvis måtten ikke skal ligge samme sted hele dagen, skal den hurtigt kunne flyttes eller afmonteres.

FAQ om legemåtter:

Hvad er en legemåtte?

En legemåtte beskytter babyer og småbørn mod skader, når de leger og kravler, samt mod kolde og ukomfortable overflader. De er foldbare, kan rulles sammen eller sættes sammen. Derudover fungerer legemåtter som faldbeskyttelse.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en legemåtte?

Da babyer og småbørn kan lide at putte ting i munden og sutte på genstande, bør forældre sikre sig, at børnene ikke kommer i kontakt med skadelige stoffer eller bider dele af måtten eller skummet af og sluger det.

Hvilken legemåtte er den bedste?

Det bedste leg etæppe glæder dig, er lavet af vegansk kunstlæder eller naturlige materialer, giver dig og dit barn beskyttelse og komfort uden at være til fare for dit barn.

Følgende artikel er også interessant: Babysenge: Bell Kink om bæredygtigt design

×