baby-in-babybett

Babyseng perfekt forberedt: Sikker og afslappende søvn

Fra eksperterne hos Studio Belize® - Designstudio for produkter til børn:

Hej og velkommen! I dag dykker vi ned i et vigtigt emne for alle nybagte forældre: Hvordan gør jeg babysengen hyggelig og sikker? Lad os sammen opdage det bedste og sikreste sted for din baby at sove og gennemgå vigtige aspekter omkring tilbehør og sengedesign.

Indhold

  1. Basisudstyr: Madras og sengens størrelse
  2. Babyens sovemiljø: Hvad hører til i tremmesengen?
  3. Den optimale placering af babysengen
  4. Ekstraudstyret: Nest og sengehimmel
  5. Konklusion

Hvordan indretter du babyen perfekt?

barneseng-babyseng-vugge-bassinet

1. Basisudstyr: madras og sengestørrelse

Det første, du skal overveje, er den rigtige størrelse og det rigtige materiale til babysengen. Standardstørrelser for madrasser til babysenge er 70 x 140 cm og 60 x 120 cm, hvilket giver din baby nok plads og komfort. Sørg for, at madrassen er fast, og at der ikke er noget mellemrum mellem sengerammen og madrassen - hvis du kan stikke to fingre ind i dette mellemrum, er det allerede for bredt! Et hul bør undgås af sikkerhedsmæssige årsager. Babyer kan få deres ben, arme eller endda deres hoved i klemme i sådan en sprække. Det kan føre til skader eller, i ekstreme tilfælde, kvælning.

bæredygtige-babyprodukter

Madrassen til babysengen må ikke være for blød. Materialer som kokosfibre eller naturlatex er ideelle. Din baby synker maksimalt 2 cm ned i madrassen. Disse materialer regulerer varme og fugt naturligt.

For at gøre babysengen hyggelig er naturlige, bløde materialer som økologisk bomuld ideelle. Det er behageligt og særligt hudvenligt. Økologisk bomuld er fantastisk til babysengen.

2. Barnets sovemiljø: Hvad hører til i tremmesengen?

Her er mindre mere. Kun en egnet babymadras og din baby bør være i sengen. Alt andet, der kan dække luftvejene, hører ikke til derinde. Nusseklude, puder, tæpper, pelse osv. hører ikke hjemme i barnets seng i de første leveår.

Hvorfor hører lammeskind eller fåreskind ikke hjemme i babyens seng? Spædbørns temperaturregulering fungerer endnu ikke så godt som voksnes. Hvis man bruger fåreskind eller lammeskind som soveunderlag, kan der opstå en varmeophobning, som øger risikoen for pludselig spædbarnsdød. Undgå det for enhver pris!

3. Den optimale placering af babysengen

Ideelt set skal tremmesengen stå i soveværelset, tæt på din egen seng. På den måde kan din baby se og høre dig, hvilket sammen med lugten af moderen har en beroligende effekt. Den korte afstand er praktisk, når du skal op om natten og hente dit barn for at amme. Tremmesengen bør ikke stå for tæt på vinduet. Så undgår man træk og de dermed forbundne sundhedsrisici. I trækfyldte omgivelser kan en himmel give sikkerhed og komfort. Barnesengen skal også placeres, så barnet ikke kan nå stikkontakter eller farlige genstande.

Over babysengen skal der være frit, og der må ikke være noget over den. Hvorfor ikke?

1) Alt, hvad der hænger eller står over babyens seng, kan falde ned og bringe babyen i fare
2) Hylder eller genstande, der hænger over babyens seng, kan få babyen til at føle sig overfyldt. "Disse genstande kan trykke på babyens søvn"

barneseng-bassinet-vugge

4. Ekstraudstyret: Rede og baldakin

Reder og baldakiner er kontroversielt ekstraudstyr til babysengen, som kan forbedre babyens søvn, men som også kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Men hvornår er de nyttige, og hvad skal man være opmærksom på? Hvad er fordelene og ulemperne?

Rede til babysengen

Hvad er en rede til babysengen? En rede er en kant til tremmesengen, som normalt er fastgjort til tremmesengens ramme eller tremmer. Den er som regel lavet af blødt stof.

Reden imiterer moderens livmoder og giver barnet en følelse af tryghed. Fordelen ved reden er, at den beskytter nyfødte mod mange nye miljøpåvirkninger og dermed bidrager til en mere rolig søvn for barnet.

En rede bruges normalt mellem fødslen og 4-6 måneders alderen.

Hvorfor kan det være farligt at bruge en rede i en babyseng?

Materialet, der omgiver babysengen, kan forstyrre luftcirkulationen og utilsigtet bidrage til, at babyen bliver overophedet - det kan øge risikoen for pludselig spædbarnsdød.

Når du bruger nests, skal du være særlig opmærksom på materialet og luftgennemtrængeligheden.

Kaleche til babysengen

En himmel til tremmesengen ligner en sengehimmel og er et dekorativt stykke stof, der er fastgjort til tremmesengen for at beskytte den sovende eller sovende baby mod eksterne stimuli.

En sengehimmel til tremmesengen kan bidrage til en god søvn, især om dagen, fordi den skærmer barnet mod stimuli udefra. Det kan især være en fordel i de første levemåneder, hvor barnet stadig tilbringer meget tid i sengen. Kalechen beskytter f.eks. barnet mod solens stråler og hjælper dermed barnet med at falde i søvn.

Ligesom med reder er der sikkerhedsrisici ved at bruge sengeheste. Hvis materialerne og modellerne ikke er egnede, kan luften blive fanget i babysengen, og der er også risiko for, at kalechen dækker babyens ansigt eller krop. Det kan føre til overophedning, og at barnet indånder CO2.

5. Konklusion

Sikkerhed, komfort, kvalitet og design er de vigtigste egenskaber, når man køber en babyseng, tilbehør eller endda designer den. En babys søvn er afgørende for dens udvikling, og derfor er et fornuftigt indrettet sovested af stor betydning for både barnet og forældrene. En perfekt indrettet babyseng er den bedste forudsætning for en sikker og afslappende søvn.

Leder du efter det perfekte legetøj? Læs vores blogartikel: 5x grunde: Hvorfor en klatretrekant giver mening

×